وظیفه دینام
یکی از مهمترین وظایف دینام شارژ مجدد باتری است. باتری خودرو به تنهایی نمیتواند برق ماشین را در طولانی مدت تامین کند و بعد از مدتی باتری خالی میشود که به شارژ مجدد نیاز دارد. دینام وظیفه دارد تا باتری را پر نگه دارد و برق را برای آن ذخیره کند. اگر دینام خودرو خراب باشد باتری تنها ۳۹ تا ۴۰ دقیقه قادر است که برق ماشین را تامین کند و بعد از آن از کار میافتد و خالی میشود. وقتی خودرو روشن است و موتور آن کار میکند دینام باتری را شارژ میکند و برق را نیز به اجزای مختلف انتقال میدهد و اجازه نمیدهد که باتری خالی شود.
انرژی از بین نمیرود و از صورتی به صورت دیگر تبدیل می شود. یکی دیگر از کارهایی که دینام انجام میدهد تبدیل انرژی مکانیکی به الکتریکی است. در واقع هنگامی که تسمه میچرخد انرژی حرکتی تولید میشود و دینام آن را به کمک چرخ دندهها به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. دیگر وظیفه مهمی که دینام به عهده دارد انتقال برق به سیستمهای الکتریکی خودرو است.
اجزای دینام
+ روتور
+ زغالها و جازغالی
+ پوسته دینام
+ استاتور
+ پولی و پره خنککننده
+ قرقره و بلبرینگ
+ دیود
+ آفتامات
علائم خرابی دینام
+ روشن نشدن سیستم صوتی
+ عدم بالا و پایین رفتن شیشههای خودرو
+ کم شدن نور چراغها
+ از کار افتادن سیستم سرمایش و گرمایش
+ با اختلال مواجه شدن نمایش آمپرها
+ روشن شدن چراغ هشدار
+ خالی شدن پیاپی باتری خودرو
+ دیر روشن شدن خودرو
+ احساس بوی سوختن سیم در خودرو
انواع دینام
+ بر اساس تعداد ذغال ها
دو زغاله: دینام های دو زغاله در خودروهای معمولی مورد استفاده قرار می گیرد.
سه زغاله: دینام های سه زغاله قدیمی ترین نوع دینام بوده که تولید آن متوقف شده است.
چهار زغاله: خودروهایی که استفاده بالایی دارند همچون اتوبوس های شهری، از دینام های چهار زغاله استفاده می کنند. البته به دلیل افزایش میزان مصرف خودروها، معمولا امروزه از این دینام ها در تمامی خودروها به کار برده می شود.
+ بر اساس اتصال بدنه قطب ها
دینام خودرو با اتصال بدنه داخلی: جریان مورد نیاز قطب های دینام در اتصال بدنه داخلی از آفتامات گرفته شده و به میدان دینام خواهد رسید و در درون بدنه دینام اتصال بدنه می گردد.
دینام خودرو با اتصال بدنه خارجی: جریان مورد نیاز قطب های دینام در دینام با اتصال بدنه خارجی گرفته شده از زغال مثبت شده و پس از کنترل توسط آفتامات اتصال بدنه می گردد.