اجزای سیستم انژکتور عبارتند از:
+ بدنه
+ فنر برگشت دهنده یا سلونوئید
+ ورودی سوخت یا اورینگ
+ فیلتر سوخت
+ سوزن انژکتور
+ خروجی سوخت
+ درپوش محافظ
انواع سیستم انژکتور
+ سیستم انژکتوری مکانیکی
+ سیستم انژکتوری الکترونیکی
+ سیستم انژکتوری یک نقطه ای
+ سیستم انژکتوری الکترومکانیکی
+ سیستم انژکتوری چند نقطه ای
علایم خرابی انژکتور
+ ایجاد لرزش، ضربه و صدا
+ عدم عملکرد مناسب در هنگام افزایش دور موتور و کاهش شتاب
+ کاهش محسوس قدرت در هنگام فشار دادن پدال گاز
+ لرزش و خاموش شدن موتور در هنگام کار کردن درجا و در دور پایین
+ افزایش میزان CO و O2 و سایر آلاینده های زیست محیطی در هنگام تست آلایندگی
+ افزایش مصرف سوخت
عملکرد انژکتور
نحوه کار انژکتور به بیان ساده به این صورت است که، سوخت توسط پمپ بنزین با فشاری ثابت و مشخص وارد فیلتر ورودی انژکتور که در بخش فوقانی آن قرار دارد میشود. فشار سوخت ورودی سوزن انژکتور را به سمت بالا هدایت میکند و و پاشش از طریق سوراخ انتهایی سوزن انجام میشود. اما گفتیم که انژکتور یک قطعه مکانیکی-الکتریکی است و دستورهای لازم برای عملکرد دقیق خود را از ECU دریافت میکند. بنابراین، در توضیحی دقیقتر باید گفت انژکتور نازلی است که مقدار دقیق و مشخصی از سوخت را با هوا ترکیب کرده و به صورت غبار یا پودر داخل محفظهی احتراق میپاشد. به این ترتیب که در سیستم انژکتور ابتدا هوای لازم برای مخلوط سوخت و هوا از ورودی و مجرای منیفولد گاز موتور، وارد محفظه کنترل جرم هوای ورودی میشود. یک دریچه متحرک در مسیر هوای مکیده شده در این محفظه قرار دارد که زاویهی آن با میزان تغییر حجم هوای ورودی، تغییر میکند و بازتر میشود یا بستهتر میماند. سنسور مخصوصی که موظف به پایش شرایط این دریچه است و به آن متصل شده، اطلاعات لازم از شرایط آن را به صورت سیگنال به ECU ارسال میکند.
سوزن انژکتور
وظیفه سوزن انژکتور این است که سوخت را به صورت کاملا پودری در داخل محفظه احتراق پاشش کند. پاشش بر روی سوپاپ هوا در زمان مکش انجام می شود. هر چه ذرات بنزین توسط سوزن انژکتور ریزتر پاشش شوند ترکیب آنها با هوا بهتر خواهد بود و در نتیجه احتراق به صورت کامل تری انجام می پذیرد.
یکی از دلایلی که سبب شد خودروها از انژکتور به جای کاربراتور استفاده کنند، تولید آلایندگیهای کمتر در سیستم انژکتور بود. انژکتور مصرف سوخت خودرو را کاهش میدهد و دچار خفگی نمیشود.