انواع وایر شمع
وایر شمعهای سیمی
رسانا در این وایرها از نوع مس یا فولاد است. در نتیجه در برابر خمشدگی مقاومت بیشتری دارند. اما به دلیل جنس رسانا، ایجاد نویز و پارازیت در انتقال برق بیشتر اتفاق میافتد. این پارازیت میتواند در عملکرد ECU ایجاد اختلال کند. ساختار آنها تنها شامل یک لایه عایق روی رسانا، بافت تقویتکننده و لایه سیلیکونی میشود. استفاده از این نوع وایر در خودروسازی منسوخ شده است.
وایر شمعهای ابریشمی
رسانا در این نوع از جنس لاتکس و سیلیکون است که قابلیت انتقال انرژی برق را دارند. درون این دو لایه که روی هم قرار دارند لایه کاهنده پارازیت قرار دارد که از رشتههای به همتنیده ابریشم است. این نوع وایر که در صنعت خودروسازی بیشترین مصرف را تا امروز داشته به دلیل مقاومت بالا، برق کافی با ولتاژ مناسب به شمع نمیرسانند و باعث کاهش بازده موتور و به دنبال آن افزایش مصرف سوخت میشود. این معضل با کارکرد بیشتر و جذب رطوبت بیشتر تشدید میشود. مزیت این وایرها عدم ایجاد پارازیت و نویز های اضافه است.
وایر شمعهای بوبیندار
این نوع که در حال حاضر پرمصرفترین و بهترین نوع وایر است دارای رسانا از جنس نیکل یا کروم است. این رسانای سیمی بسیار نازک به صورت فنری به دور لایهای از جنس بوبین یا فریت میپیچد با درصد ۵۰ دور در هر سانتیمتر. ترتیب لایههای کابل این نوع وایر به ترتیب، الیاف کاهنده پارازیت، فریت یا بوبین نویزگیر، لایه فنری نیکل یا کروم، لایه عایق سیلیکونی، بافت تقویت کننده و لایه سیلیکونی خارجی است. مقاومت پایین رسانای این کابلها سرعت انتقال برق را به شمع افزایش داده و مشکل افت ولتاژ را ایجاد نمیکند. همینطور معضل جذب رطوبت را هم ندارد. علاوهبر اینکه نویزگیر های فعال آن اختلال در عملکرد ecu را کنترل میکنند.
بخش های میانی وایر شمع
کاهنده پارازیت
داخلیترین بخش کابل است. این رشته از ایجاد جریانهای مزاحم و نویز و پارازیت پیشگیری میکند و در کابلهای قدیمی و سیمی وجود نداشت.
رسانا
دومین لایه کابل است و کاهنده پارازیت را در برمیگیرد. جریان برق توسط این لایه منتقل میشود. جنس آن در انواع وایر متفاوت است.
عایق
این لایه که لایه رسانا را پوشش میدهد، ضمن کاهش پارازیتها و جریانهای مزاحم سیم رسانا را عایقبندی میکند. به این صورت از هدررفت انرژی برق درون سیم رسانا جلوگیری کرده همچنین از این سیم در برابر دمای بالای موتور محافظت میکند. جنس این لایه نیز در مدلهای مختلف وایر شمع تغییر میکند.
بافت تقویت کننده
روی لایه رسانا قرار میگیرد. استحکام و مقاومت کابل را افزایش میدهد ضمن حفظ قابلیت ارتجاعی آن. این لایه معمولا از جنس الیاف مقاوم به گرما است.
روکش سیلیکون
خارجیترین لایه کابل است. لایههای داخلی را به صورت منسجم کنار هم حفظ میکند و در انواع وایر از سیلیکون تولید شده تنها کیفیت آن متفاوت است.
علائم خرابی وایرشمع
خرابی وایر شمع میتواند باعث افزایش مصرف سوخت خودرو و نشتی احتمالی بنزین در سیستم سوخت رسانی خودرو شود و همزمان نشتی برق از وایرها باعث آتش سوزی شود. کاهش قدرت موتور، بالا رفتن دمای موتور، ریپ زدن موتور و لرزشهای بیشتر از حد عادی در موتور نیز میتواند از علائم خرابی وایرشمع باشد. همچنین میتواند باعث افزایش آلایندگی خودرو و همینطور ذوب شدن سر شمعها نیز شود. عواملی دیگری هم وجود دارند که عبارتند از:
– کاهش قدرت موتور.
– بالا رفتن دمای موتور به دلیل فشار بیشتر به آن.
– افزایش مصرف سوخت خودرو به دلیل سوختن ناقص آن یا به اصطلاح خامسوزی.
– لرزش موتور.
– بالا رفتن درصد تولید آلاینده در خودرو.
– برق دزدی هنگام تزریق بنزین و جرقهزنی و احتراق که حتی منجر به انفجار خودرو میشود.
– ذوب شدگی سر شمع و پلاتین و الکترود میانی آن.