انواع کوئل
+ کویل وایر دار
کوئل های وایر دار بیشتر در خودرو های قدیمی مورد استفاده قرار میگرفت و وظیفه انتقال “برق کویل” یا دلکو به شمع ها را بر عهده داشت. کویل های وایر دار خود به دو دسته زیر تقسیم میشود:
- کویل معمولی
این دسته بندی کویل های وایر دار شکل ساده استوانه ای دارند که یک دلکو به آن متصل است و کار عمده آنها مرتب کردن جرقه هاست، این نوع کوئل ها بیشتر در خودرو های انژکتور و کاربراتوری مورد استفاده قرار میگیرند.
- کویل دوبل
این نوع کویل ها تنها در خودرو های انژکتوری بکار میروند و کاربرد آنها در همزمان کردن جرقه زنی هایی است که به صورت دو به دو در سیلندر های یک و چهار، و دو و سه صورت میگیرد.
+ کویل بدون وایر
انواع کوئل های بدون وایر عبارتند از:
- کویل کتابی
ساختار این دسته از کویل های بدون وایر همانند کوئل دوبل است اما با این تفاوت که هیچ وایری در آن بکار نرفته و به خاطر فرم پهن تر آنها نسبت به کوئل دوبل، با نام کتابی شناخته میشوند.
- کویل قلمی
کوئل های قلمی پیشرفته ترین نوع کوئل هاست که در خودرو های انژکتوری وجود دارند، میزان ولتاژ تولید آنها بسیار بالاست و در هر سیلندر یک عدد از آن قرار میگیرد.
اجزای کوئل
ساختمان کویل خودرو تشکیل شده از اجزای مختلفی برای عملکرد درست و به موقع است؛ این ساختار را سیم پیچی های اولیه، سیم پیچی های ثانویه، هسته مرکزی، و در نهایت بدنه کویل تشکیل میدهد، بدنه از جنس آلومینیومی ساخته شده و ضریب انتقال حرارت را بالا میبرد، جنس سیم های بکار رفته در این سیم پیچی ها نیز مسی است تا جریان برق را به خوبی انتقال دهد، همچنین تعداد ۲۵۰ تا ۳۵۰ حلقه به دور سیم ها پیچیده شده که مقاومتی برابر با ۳ اهم در آن ایجاد میکند.
هسته مرکزی کوئل ها نیز از آلیاژ های بسیار مقاومی مانند آلیاژ پلاتین است که در برابر حرارت مقاومت کافی از خود نشان دهد. از دیگر اجزای تشکیل دهنده کویل ها میتوان به عایق جرقه زنی اشاره کرد که بر اساس سیلندر های موتور تعیین میشوند، همچنین عایق هایی به دور سیم پیچ ها تعبیه میشود تا مانع آسیب رسیدن به بدنه سیم ها در اثر حرارت شود.
علل خراب شدن کوئل
+ کاهش جرقه زنی که به دلیل فرسوده شدن کویل خودرو
+ نیم سوز شدن یا سوختن کوئل
+ وجود ایراد در اتصالات کامپیوتر خودرو یا همان ECU
+ فشار و حرارت بالا
+ به اتمام رسیدن عمر مفید کویل ماشین
+ کیفیت بد قطعه