یکی از مهمترین سیستمها در خودروهای بنزینی با موتورهای احتراق داخلی، سیستم خنککننده است. فعالیت موتورهای احتراق داخلی که همواره با جرقهزنی و اشتعال همراه است، حرارت و دمای بالایی ایجاد میکند. این حرارت در صورت بقا و عدم کاهش، در عملکرد موتور و فعالیت دیگر سیستمهای خودرو ایجاد اخلال کرده و راندمان خودرو را پایین میآورد. حتی در صورت بالا رفتن بیش از حد دما در سیستم فنی خودرو، آسیبهای متعددی به قطعات مختلف وارد آمده و خودرو از کار میافتد. بنابراین نیاز به خنکسازی این اجزا، که دمای آنها به صورت مداوم و تصاعدی بالا میرود، بسیار ضروری و حیاتی است. سیستم خنککننده خودرو این وظیفه را برعهده دارد و طی فرآیندی مشخص در مسیری کاملا حساب شده روند خنککاری موتور و دیگر اجزای خودرو را تنظیم میکند.
آنچه در این صفحه مشاهده میکنید :
جست و جو
برند
مدل
موردی در میان کالا ها یافت نشد
وظایف فن
سیستم فن در جریان خنکسازی موتور وظیفه تامین هوای مورد نیاز برای این فرآیند را برعهده دارد. فن خودرو را معمولا به صورت پروانهی هواکش در جلوی موتور میبینیم. به همین دلیل به فن خودرو پروانه موتور یا پروانه رادیاتور نیز گفته میشود. مهمترین وظیفه سیستم خنککاری خودرو، تامین دمای بهینه و مناسب برای کار موتور است. اجزای این سیستم به دو دسته تقسیم میشوند.
– مکانیکی: واتر پمپ- ترموستات- شلنگها- کانالهای مدار آب- رادیاتور و درب آن
– الکتریکی: فن یا پروانه، موتور فن، رله فن و ECU یا یونیت فن
معمولا بخشی از دمای ایجاد شده در موتور توسط اگزوز خارج میشود. اما بخش دیگر در بدنه موتور باقی مانده و باعث گرم شدن بلوک سیلندر، سرسیلندر و دیگر اجزای موتور میشود. این گرما توسط سیستم خنک کننده کاهش مییابد. به این ترتیب که واتر پمپ آب رادیاتور را به مجاری و کانالهای مدار آب اطراف بلوک سیلندر هدایت میکند. آب با جریان در این مسیرها دمای بلوک و اجزای مختلف موتور مانند سوپاپها و مانیولدها را کاهش داده و به سمت رادیاتور باز میگردد. دمای آب در رادیاتور مجدد پایین آمده و بار دیگر مسیر خود را به سمت موتور در پیش میگیرد. اما دمای آب در رادیاتور از طریق عبور از یک مسیر طولانی با سطح مقطع کم و مجاورت با هوای خنک محیط در تمام مدت عبور از رادیاتور کاهش مییابد. فن یا پروانه ماشین به عنوان دمنده نقش تامینکننده این هوای محیطی را بر عهده دارند. به این ترتیب باید گفت که با وجود اهمیت رادیاتور در عملکرد سیستم خنککاری، این قطعه بدون فن کارایی خود را از دست خواهد داد و نمیتواند وظیفهاش را به خوبی و کامل انجام دهد.
فن مکانیکی
همانطور که گفته شد استفاده از انواع فن مکانیکی در گذشته رایج بوده و امروزه منسوخ شده است. این پروانه که نیروی کار و چرخش خود را از موتور میگرفت، ضمن پایین آوردن راندمان موتور، به دلیل چرخش مداوم با موتور، استهلاک بالایی داشت. این قطعه توسط یک تسمه و پولی نیروی خود را از میللنگ گرفته و فعالیت خود را آغاز میکرد. اما این نحوه کار مشکلاتی داشت. از قبیل:
+ تغییر دور پروانه با دور موتور
+ تامین نیرو از میللنگ و کاهش توان موتور
+ هرزگردی و اتلاف انرژی به دلیل فعالیت مداوم
+ استهلاک بالا
+ ایجاد صدای زیاد به دلیل درگیری با تسمه
فن برقی یا الکتریکی
سیستم این فنها که امروزه در تمام خودروها دیده میشوند از یک پروانه تشکیل شده است که یک الکتروموتور همراه دارد. این موتور انرژی لازم برای فعالیت پروانه ماشین را تامین میکند. الکتروموتور این سیستم نیز برق مورد نیاز خود را از باتری دریافت میکند. به این ترتیب، امکان فعالسازی این فن در هر شرایطی و دور دلخواه وجود دارد. اجزای تشکیل دهنده آن شامل موارد زیر میشود:
+ پروانه + الکترو موتور + رلههای کنترلی + فشنگی دمای آب در خودروهای کاربراتوری + سنسور آب در خودروهای انژکتوری
نشانه های خرابی فن
علائم مشخصی برای به وجود آمدن اشکال در سیستم موتور فن خودرو وجود دارد که معمولا رانندگان نیز با آنها آشنا هستند. برخی از این علایم شامل موارد زیر میشوند:
+ از کار افتادن فن
+ ضعیف شدن عملکرد فن
+ بالا بودن دمای موتور با وجود کار کردن فن
+ شنیدن صداهای اضافی و احساس ارتعاشات غیر طبیعی
+ روشن شدن چراغ چک خودرو
عمده دلیل از کار افتادن یا ضعیف شدن فن خودرو، ضعف یا خرابی موتور آن است. این موتور ممکن است به دلیل عمر بالا، وارد آمدن فشار در اثر کار مداوم و یا از کار افتادن سنسورها و اخلال در عملکرد آن دچار نقص شود. همچنین گاهی ممکن است ورود جسم خارجی به درون فن شکستن آن را همراه داشته باشد.
تاکنون هیچ اطلاعاتی ثبت نشده است
|
|