ساختار سنسور اکسیژن
ساختار سنسور اکسیژن ماشین بصورت کلی از یک بدنه سرامیکی (چینی) و یک سری از جنس پلاتینیوم ساخته شده است که توسط یک غلاف فلزی (دی اکسید زیر کونیم) محافظت میشود. همچنین، وجود یک المنت گرم شونده دمای سنسور را کنترل کرده و آن را تا ۳۰۰ الی ۸۰۰ درجه سانتی گراد میرساند. قسمت بیرونی حباب با یک لایه متخلخل از جنس پلاتین پوشش داده شده که دو نوار پلاتینی در آن وجود دارد. این نوار ها به عنوان الکترود و کنتاکت ها عمل میکنند.
در سنسور اکسیژن های قدیمی تر یک سوراخ کوچک بر روی پوسته ضخیم آن وجود داشت که محل جریان هوا بود اما در سنسور های جدید که از تکنولوژی بالاتری در ساخت آنها استفاده شده، این تنفس از میان کانکتور سیم ها انجام میشود، این فضای کوچک برای عایق بندی، محل مناسبی برای ورود هواست.
علایم خرابی سنسور اکسیژن
+ روشن شدن چراغ چک ماشین اولین و واضح ترین نشانه اختلال در سنسور اکسیژن است.
+ بالا رفتن مصرف سوخت یکی دیگر از علائم خرابی سنسور اکسیژن اتومبیل میباشد.
+ استشمام بوی بد از اگزوز یا خام سوزی ماشین
+ مکث موتور در هنگام شتاب گیری
+ بالا بودن دور موتور در زمان توقف اتومبیل
+ کثیف شدن و گرفتگی سنسور از وجود برخی ذرات آلاینده مانند سرب، سیلیکون، سولفور، و رسوب روغن از دلایل دیگری است که باعث اختلال در عملکرد این قطعه میشود.
علت از کار افتادن سنسور اکسیژن
خرابی
سنسور اکسیژن می تواند ناشی از آلودگی های مختلفی باشد که وارد
قطعات اگزوز می شوند. اینها شامل سیلیکات های ناشی از نشت مایع خنک کننده داخلی موتور به دلیل نشتی واشر سر یا ترک در دیواره سیلندر یا محفظه احتراق و فسفر ناشی از مصرف بیش از حد روغن به دلیل فرسوده شدن حلقه ها یا راهنماهای
سوپاپ است.
خرابی سنسور اکسیژن بر سیستم های احتراق و تحویل سوخت خودرو تأثیر منفی می گذارد. اگر به درستی کار نکند، سنسور اکسیژن اجازه می دهد تا سوخت بیش از حد به موتور تزریق شود که در مقایسه با مسافت پیموده شده معمول بنزین خودروی شما، به طور قابل توجهی مسافت پیموده شده بنزین کمتری را نشان می دهد.
نتایج خرابی سنسور اکسیژن
+ افزایش مصرف سوخت
+ افزایش میزان آلایندگی خودرو
+ احتراق های ناقص
+ کاهش راندمان موتور
انواع سنسور اکسیژن
اولین دسته بندی سنسور اکسیژن، تک سیم است که در خودروهایی مانند پراید بیشتر بکار رفته و فاقد گرمکن میباشد.
نوع دوم این قطعه دارای چهار سیم است که به یک سوکت منتهی میشود و بر خلاف نوع تک سیم دارای گرمکن میباشد. سنسور اکسیژن چهار سیم دو دسته بندی دیگری از قبیل پایه کوتاه و پایه بلند را در خود جای داده است. نوع سوکت های بکار رفته در این دو نوع سنسور چهار سیم متفاوت میباشد.