ساختار شیلنگ سوخت
لایه داخلی شیلنگ جهت آب بندی لاستیکی استفاده میشود که در مقابل حرارت مقاوم باشد. این لایه معمولا از مواد چرم مصنوعی ساخته میشود. مقدار مقاومت این لایه در مقابل حرارت درجه حرارت عملکردی شیلنگ را تعیین میکند. لایه لاستیکی خارجی انواع شیلنگ سوخت از نوع ولکانیزه میباشد که شیلنگ را در مقابل آسیب پذیری مقاوم میکند.
لایه داخلی معمولا از روغن پخته شده (MILDED OIL) می باشد که در مقابل حرارت مقاوم بوده و از مواد مصنوعی چرمی می باشد. این لایه از نشت روغن هیدرولیک جلوگیری مینماید. چنانچه روغن بتواند به داخل لوله لاستیکی نفوذ کند، به تدریج بر اثر مرور زمان استحکام لوله از بین خواهد رفت و مقاومتش در مقابل حرارت کاهش خواهد یافت.
لایه بعدی یک بافت سیمی است که از سیم هایی با قطر استاندارد استفاده میشود و بر حسب موارد کاربرد قطر این سیم ها بین 3/0 تا 6/0 میلیمتر می تواند باشد. این بافت سیمی لوله لاستیکی را قادر به تحمل فشار های زیاد می نماید و همچنین آن را درمقابل اثرات مخرب خارجی حفظ مینماید. چنانچه شیلنگی فقط دارای یک ردیف سیمی بود به آن بافت تک سیمی می گویند و چنانچه دو ردیف پوشش بافت سیمی داشته باشد، به آن بافت دابل سیمی می گویند. هرچه تعداد لایه های سیمی بیشتر باشد، قدرت شلنگ در مقابل تحمل فشار بیشتر خواهد بود. بنابراین این لایه ها در عمر انواع شیلنگ سوخت بسیار موثر خواهند بود.
سیم های بکار برده شده در بافت سیمی، بصورت ضربدری به هم بافته شدهاند و زاویه مناسبی جهت تحمل فشار زیاد، نسبت به هم دارند. در صورت اعمال خمش یا پیچش متوالی و مستمربر روی شیلنگها، زاویه بافتهای مورب نسبت به هم تغییر کرده و در نتیجه مقاومت شلنگ در مقابل تحمل فشار کاهش مییابد. این روند تا جایی ادامه پیدا میکند که منجر به پارگی شیلنگ خواهد شد. بافت سیمی توسط یک پوشش لاستیکی در مقابل تاثیرات مخرب خارجی محافظت می شود. در بعضی از انواع شلنگها یک مفتول با حالت فنریت دار اطراف محیط خارجی شلنگ پیچیده میشود تا شلنگ را از نیروهای ضربهای خارجی نظیر برخورد جسم سخت، محافظت کند.
ویژگی های مهم شیلنگ سوخت پاش
دمای عملکردی :
برای انتخاب شیلنگ مناسب ابتدا باید دمای فرآورده انتقالی در نظر گرفته شود و سپس با توجه به آن شیلنگی انتخاب شود که عملکرد مناسبی با دمای مورد نظر داشته باشد و در بلند مدت تغییری در ساختار شیلنگ ایجاد نشود. معمولا در سیستم هیدرولیکی دمای فرآورده تا 80 درجه سانتی گراد میرسد.
ضریب اصطکاک :
در بعضی موارد به دلیل طولانی بودن مسیر اصطکاک در مسیر شیلنگ بسیار مهم میشود. بنابراین در کنار دیگر ویژگیهای شیلنگ ضریب اصطکاک انواع شیلنگ سوخت نیز باید در نظر گرفته شود. پیشنهاد میشود از شیلنگی که ضریب اصطکاک پایین تری دارد استفاده شود تا سیال با دبی و هد بیشتری توسط شیلنگ منتقل شود. در واقع ضریب اصطکاک پایین، نشان دهنده کیفیت ساخت بالای شیلنگ است.
فشار عملکردی :
فشار عملکردی نیز مانند دمای عملکردی، دیگر ویژگی تاثیر گذار برای انتخاب شیلنگ، باید فشاری که پمپ در سیستم هیدرولیک ایجاد میکند را در نظر گرفته و با توجه به آن شیلنگ مناسب انتخاب شود. اگر حداکثر فشار قابل تحمل شیلنگ کمتر از فشار سیستم هیدرولیک باشد، استحکام شیلنگ به مرور کاهش مییابد و از هم گسیخته میشود. همچنین اگر حداکثر فشار قابل تحمل شیلنگ بسیار بیشتر از فشار سیستم هیدرولیک باشد، عملا هزینه اضافی شده است و از لحاظ مالی به توجیه ندارد.
بست سر شیلنگ :
در طولها و بستهای مشخص تولید شده و در بازار موجود هستند. در این نوع از شیلنگها محدودیت طول داریم اما از لحاظ ایمنی در مرتبه بسیار بالاتری قرار دارند. اما اگر طول شیلنگ مناسب نباشد و مقداری شیلنگ اضافه باشد، میتواند بسیار دردسر ساز باشد و پیچ و تاب خوردگی بوجود میآید که ایمنی را به شدت کاهش میدهد. از این بابت شیلنگ هایی موجود است که در هر طولی قابل تنظیم است. شما می توانید این شیلنگها را در طول مورد نظر خریداری کنید و سپس بست مورد نظر را بر روی ورودی و خروجی آن وصل کرد. این نوع شیلنگها از لحاظ ایمنی نسبت به نوع قبلی در مرتبه پایین تری هستند.
استحکام شیلنگ :
شیلنگ با توجه به محلی که به کار گرفته میشود نیازمند استحکام های متفاوت است. بعضی از شیلنگ ها در محلهایی به کار گرفته میشود که به شدت در معرض آسیب دیدگی قرار دارند. ممکن است جسمی سخت با شیلنگ برخورد کند و باعث پاره شدن آن شود. در این موارد بهتر است از شیلنگ با استحکام زیاد (فنر دار) استفاده شود. همچنین ممکن است شیلنگ در محیطی بکارگرفته شود که مانند محیط اسیدی خورنده باشد، در این حالت نیز باید از شیلنگ مخصوصی استفاده شود که مقاوم باشد. لازم به ذکر است شیلنگ به طور کلی نباید به صورت طولانی مدت در معرض نور آفتاب قرار گیرد.
از دیگر موارد استحکام انواع شیلنگ سوخت این است که دارای انعطاف پذیری مناسبی باشد. به بیان دیگر به راحتی پیچ و تاب نخورد، تا نشود و در عین حال بتوان آن را در مسیر مورد نظر قرار داد و انعطاف کافی داشته باشد. همچنین شیلنگ باید قابلیت ارتجاعی بالایی داشته باشد. بصورتی که اگر شیلنگ در مسیری استفاده شد، در آن حالت باقی نماند و حالت اولیه برگردد.
تاریخ مصرف :
یکی از مهمترین نکاتی که باید در خرید انواع شیلنگ سوخت در نظر گرفته شود. تاریخ انقضای شیلنگ است. معمولا بر روی شیلنگ تاریخ تولید و انقضای شیلنگ درج شده است. این موضوع نشان دهنده این است که شیلنگ تنها تا مدتی پس از تولید قابل استفاده است و به مرور کیفیت خود را از دست میدهد و دیگر قابل استفاده نخواهد بود. پیشنهاد میشود قبل از خرید شیلنگ حتما تاریخ مصرف آن را کنترل کنید.