عملکرد رادیاتور
اکثر رادیاتورهای فعلی از آلومینیوم ساخته شدهاند اما در گذشته از مس نیز بهعنوان ماده اولیه تولیدی رادیاتورها استفاده میشد. به طور کلی رادیاتورها ساختاری مشبک داشته و برای افزایش سطح تماس آنها با محیط اطراف کانالهایی در آنها تعبیه شده است.
آب گرم ورودی به رادیاتور خودرو وارد کانالهای این قطعه شده و آنجا در سطح گستردهای با محیط اطراف در تماس قرار میگیرد. همین موضوع سبب میشود که دمای مایع درون رادیاتور کاهش یابد. بهعلاوه پروانهای نیز با مکش هوا از درون کانالهای رادیاتور به هرچه سریعتر خنک شدن آب درون آن کمک میکند.
اجزای رادیاتور
به طور کلی، رادیاتور از سه قسمت اصلی تشکیل شده است که به شرح زیر است :
مخزن بالایی: بخشی که مایع خنک کننده با حرارت بالا پس از گردش در موتور به آن وارد میشود.
مخزن پایینی: بخشی که که مایع خنک کننده پس از خنک شدن وارد آن شده و سپس به موتور بر میگردد.
لوله های رابط رادیاتور: لوله هایی که در رادیاتور ماشین تعبیه شده اند تا در طی اتصال منبع بالایی به پایینی آب رادیاتور ماشین داخل آنها جریان داشته و به کمک هوا خنک شود. لوله های رابط اصلی ترین جزء رادیاتور خودرو محسوب میشوند.
نکات لازم برای نگهداری بهتر رادیاتور
توصیه میشود که برای افزایش عملکرد و راندمان رادیاتور آب درون آن پیوسته تعویض شود. رادیاتوری که آب درون آن دچار تغییر رنگ شده و یا گلآلود است نمیتواند بهدرستی موتور خودرو را خنک نگهدارد و بهتر است که شستشو داده شود.
برای شستشو رادیاتور و تعویض آب درون آن شیر تخلیه آب را در این قطعه باز کرده و اجازه دهید این مایع تخلیه شود. بهتر است که در این حالت مدت کوتاهی موتور خودرو کار کند تا آب درون موتور و شلنگها نیز بهطور کامل تخلیه شود. سپس آب مقطر و محلول ضدیخ ضدجوش را مطابق با درصد اعلامی از جانب کارخانه سازنده با یکدیگر ترکیب کرده و در درون رادیاتور بریزید. از محلول آب رادیاتور نیز میتوان استفاده کرد.
نکته کلیدی در اینجا آن است که بههیچعنوان از آب لولهکشی استفاده نکنید. اگر به آب مقطر دسترسی ندارید آب لولهکشی را جوشانده و سپس آن را با محلول خنککننده ترکیب کنید.
کارشناسان توصیه میکنند که مخزن آب و رادیاتور خودرو بهطور پیوسته بررسی شده و سرویس شوند. این کار کمک میکند که سلامت موتور خودرو تضمین شده و سیستم خنک کننده آن در بهترین حالت خود به ایفای نقش بپردازد.
علایم خرابی رادیاتور
+ بالا رفتن آمپر آب (رایج ترین نشانه )
+ روشن شدن چراغ چک خودرو
+ نامنظم کار کردن موتور خودرو
+ نشت مایع سبز رنگ از اطراف رادیاتور
+ نشت بخار از مخزن بالا یا پایین رادیاتور
+ کم شدن آب رادیاتور
+ بیرون زدن مایع از مخزن رادیاتور